Viisi syytä miksi hirsirakentaminen on loistava juttu

08.04.2020

Viisi syytä miksi hirsirakentaminen on loistava juttu

Hirsikodilla on useita hyviä ominaisuuksia. Se on terveellinen koti asua puhtaan sisäilman ansiosta, ja sen hiilijalanjälki on muihin rakennusmateriaaleihin nähden pieni.

Hirsitalo on myös esteettisesti kaunis. Hirrestä rakennettu koti kestää hyvin Suomenkin ilmastossa ja voi näin ollen siirtyä sukupolvelta toiselle.

Terveellisyys

Hirsikodissa on puhdas sisäilma. Hengittäminen on helppoa, koska hirsitalon rakenteet varastoivat kosteutta ja luovuttavat sitä tarpeen vaatiessa. Näin ollen sisäilman suhteellinen kosteus on tasapainossa, joka puolestaan pitää bakteerit ja homeet loitolla.

Hirsikoti antaa myös yhteyden luontoon. Puuta pidetään lämpöisenä materiaalina, joten se on miellyttävä koskea ja se lievittää stressioireita huomattavasti enemmän kuin muut pintamateriaalit. THL:n vuoden 2012 asumisterveys ja -tyytyväisyys -tutkimuksen mukaan hirsikodeissa asuvat ihmiset ovat tyytyväisempiä sisäilman laatuun verrattuna muihin tutkittuihin asumismuotoihin.

Koska puulla on heikko sähkönjohtavuus, staattisen sähkön syntyminen on vähäistä, ja näin ollen pölyä ei kerry niin paljon kuin muilla materiaaleilla rakennetuissa kodeissa.
Hirsikoti on siis loistava vaihtoehto allergikoille ja astmaatikoille.

Ekologisuus

Koska hirsikoti rakennetaan puusta, koti on muihin rakennusmateriaaleihin nähden pieni hiilijalanjälki. Puu on rakennusmateriaaleista ekologisin. Se on uusiutuva luonnonvara: kaadetun puun tilalle istutetaan aina uusi puu. Myös puun käsittely ja valmistus kuluttavat vain vähän energiaa, ja valmistuksessa syntyvät sivutuotteetkin (puru ja hake) voidaan hyödyntää lämpöenergiana tai valmistaa niistä esimerkiksi pellettejä.

Hirsitalon voi myös hyödyntää elinkaarensa loppupäässä esimerkiksi energiantuotannossa tai uuden hirsitalon rakennusosina.

Energiatehokkuus

Edellä mainittujen lisäksi hirsikoti on erittäin energiatehokas. Hirrestä rakennettu koti tasaa sisälämpötilaa eri vuodenaikoina, näin ollen vähentäen huomattavasti energiakustannuksia. Keväisin ja syksyisin hirsi varaa itseensä auringon säteilystä lämpöä, luovuttaen sitä tarvittaessa takaisin. Kesällä hirsirakenteet puolestaan varaavat itseensä kesäöiden viileyttä, joten kotisi pysyy miellyttävän viileänä myös kesällä. Seinärakenteet ovat kuitenkin tiiviit, joten vetoa ei hirsitalossa ole.

Kestävyys

Hirsirakennukset kestävät satoja vuosia; esimerkiksi Vöyrin puukirkko on rakennettu vuonna 1627 ja on käytössä edelleen.

Rakentamisen jälkeen hirsitalo alkaa asettumaan ja tiivistymään entisestään, joka edesauttaa sen kestävyyttä. Hirsikodeilla on myös hyvä säänkestävyys näin Pohjolan ilmastossakin. Kestävyyden osaltakin hirsikoti siis vähentää huomattavasti hiilijalanjälkeä, kun se siirtyy sukupolvelta toiselle.

Satoi tai paistoi, voit olla varma, että hirsikoti kestää.

Esteettisyys

Hirrestä voi rakentaa taloja moneen makuun omasta tyylistä riippumatta. Talo voi olla talonpoikaisromantiikkaa huokuva idyllinen hirsikoti tai trendien aalloilla ratsastava moderni ja näyttävä koti. Puu on lämmin ja usein kotoisaksi mielletty materiaali: se miellyttää silmää ja rauhoittaa mieltä.

Oli makusi kodin ulkonäön suhteen mikä vain, hirsitalolla voit toteuttaa unelmiesi kodin.

Muista tilata myös uutiskirjeemme. Uutiskirjeen vastaanottajana saat kiinnostavia uutisia Kotowoodin toiminnasta, hirsitalorakentamisen maailmasta sekä ennakkotietoa uusista kohteistamme. Tilaa uutiskirje nyt!

Kotowood 2024 | Rekisteriseloste | Powered by Bautomo